četrtek, 19. marec 2015

Ne! Ne? Ne…


Kakšen je tvoj odnos do besedice "ne"? Jo veliko uporabljaš? Jo malo uporabljaš? Se sploh (ne) zavedaš, kdaj jo uporabiš?

Naši možgani delujejo po svojem principu in delujejo vedno na enak način. Če ti rečem, da si NE predstavljaj pikčastega krokodila sredi dnevne sobe …….. si ga bodo tvoji možgani lepo naslikali v mislih in tako ga boš v svoji glavi videl. Možgani morajo namreč najprej videti, slišati in doumeti, česa si ne smejo predstavljati. Zato predstavo o tem seveda najprej ustvarijo v naši glavi, da bi jo lahko potem izbrisali. Potem pa poskusi na ukaz v trenutku zbrisati to sliko! Kako hitro ti uspe "prepoditi" pikčastega krokodila iz glave?

S sodelavci in šefom sedite za mizo na neformalnem druženju ob praznovanju rojstnega dne vaše sodelavke. Vsi lepo klepetate, se prijetno počutite in uživate v teh prostih službenih trenutkih. Naenkrat šef reče tako naglas, da ga vsi lahko slišite: "Danes se ne bomo pogovarjali o vašem slabem uspehu in posledicah za vsakega izmed vas." S tem, ko je izrekel ta stavek, se je prijetno vzdušje takoj spremenilo. Vsakemu od vas se je v možganih "odprla" možnost, da je danes tisti dan ter tukaj in zdaj tisto mesto, ko se boste pogovarjali o slabih rezultatih. Kot bi nekdo v trgovini rekel: "Danes ne bom streljal, ker nimam s seboj pištole." S tem bi vas "spomnil", da bi jo lahko imel. Pištoli bi dal obstoj. Čeprav je rekel NE bom streljal, saj NIMAM pištole. Vaši možgani bi si pištolo narisali v glavi ter jo postavili v tisti trenutek in kraj. Sami je ne bi mogli kar tako izbrisati iz misli. Sploh pa ne z uporabo besedice "ne".

Starši so običajno velik producent besedice "ne". Poslušajte stavke na igrišču, v trgovini ali doma: ne plezaj tako visoko, ne teci tako hitro, ne sedi tam, ne, dotika se tega, ne hodi po toboganu, ne brcaj, ne kriči, ne ropotaj, ne razmetavaj, ne riši po stenah, ne polivaj … ne … ne … ne … ne! Pojdite v taksi in vozniku dajte navodilo: ne peljite me v Šiško, ne v Tivoli, ne na Slovensko, ne v Moste, ne na Šmarno goro … kam vas bo taksist odpeljal? "Peljite me v Piran." In v Piran boste prišli! "Roke imej ob telesu! Usedi se in se spusti po toboganu! Tiho mi povej! Odloži žlico! Riši po listu!

Otroku natočiš poln kozarec vode, ki naj ga odnese na mizo. Pri tem mu seveda zabičaš: "Ne polij!" Otrok, z namenom da izpolni tvoje navodilo, prime kozarec z obema rokama, ga gleda in počasi hodi do mize. Pri tem si v glavi govori: "Ne polij! … Ne polij! … Ne polij! … N' polij! … N' polij! … Polij! … Polij! … Polij!" Možgani ubogajo navodilo in na tleh je luža.

V takih primerih bi bilo bolje, da bi besedico "ne" izpustili in dali navodila ali stavke v drugačno obliko. V obliko brez "ne"!


Vsekakor pa je besedica "ne" zelo pomembna in jo marsikdo v drugačnih situacijah ne zna ali ne upa izreči. Marsikdo je prepričan, da ga bodo imeli ljudje radi le, če bo izpolnjeval vsako njihovo željo. V takih primerih je besedico "ne" treba izreči naglas, samozavestno in z ljubeznijo do sebe.

1 komentar:

  1. “No” is one of the first words a baby hears. Parents don’t want a to touch anything that might hurt them, so they will say ‘no.’ As we grow into our teen-aged years, we want to spread our wings, yet our parents know that we may not consider the dangers involved with the activity we want to pursue. They still want us to be safe, so many times they continue to say ‘no.’ Is it any wonder that ‘no’ gets to be a habit? “Can I help you?” “No, thanks, I can do it myself.” “Do you want me to drive you to the airport?” “No, thanks, I’ll take a bus.” What would happen if we decided to change the negative response and practiced saying ‘yes’ instead.

    “No” is a word that closes doors and may keep you from some of life’s greatest experiences. “Yes” opens doors. As you practice saying ‘yes’ to life, good things happen. Opportunities you may have shut out before come to you. People you kept at arm’s length show up to assist you. Relationships improve. Everyday opens up new possibilities. Once you throw out an aura of acceptance, life itself wants to give to you. You have opened up a space for universal good to fill. Try saying ‘yes’ to today and watch what happens.

    DAILY QUOTE

    "If you feel much resistance against meditation, it simply shows that deep down you are alert that something is going to happen which will change your whole life." ~Osho

    OdgovoriIzbriši